Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2012

Εγκατάσταση Oracle Java Development Kit σε Debian/Ubuntu/Mint


Σε προηγούμενη ανάρτηση (η οποία δεν υπάρχει πια, γιατί δεν έχει πια νόημα!) είχαμε αναφερθεί στην εγκατάσταση του Java Development Kit της Oracle σε Ubuntu Linux. Η διαδικασία έπρεπε να γίνει χειροκίνητα, για τον απλούστατο λόγο, ότι το JDK δεν υπήρχε σε κανένα PPA. Από τότε όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και η εγκατάσταση του Java Development Kit και του Java plugin έχει γίνει πλέον παιχνιδάκι!

Η ομάδα του webupd8 έχει προσθέσει έναν Installer στα PPA της, ο οποίος έχει αυτοματοποιήσει τη διαδικασία, λύνοντάς μας τα χέρια! Το μόνο που έχετε να κάνετε πλέον, είναι να ανοίξετε ένα terminal και να πληκτρολογήσετε τις ακόλουθες εντολές:

1. sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/java
2. sudo apt-get update
3. sudo apt-get install oracle-java8-installer oracle-java8-set-default

Η παραπάνω διαδικασία μπορεί να γίνει για τις 2 πιο user-friendly διανομές Linux (Ubuntu/Mint). Αν θέλετε να εγκαταστήσετε το JDK8 σε Debian Linux, η διαδικασία είναι η ακόλουθη:

1. su -
2. echo "deb http://ppa.launchpad.net/webupd8team/java/ubuntu precise main" > /etc/apt/sources.list.d/webupd8team-java.list
3. echo "deb-src http://ppa.launchpad.net/webupd8team/java/ubuntu precise main" >> /etc/apt/sources.list.d/webupd8team-java.list
4. apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys EEA14886
5. apt-get update
6. apt-get install oracle-java8-installer oracle-java8-set-default
7. exit

Τα παραπάνω εγκαθιστούν σωστά το Oracle JDK8 και το Java Plugin για τους browsers σας. Και μάλιστα το κρατούν ενημερωμένο!

Credits & thanks to Andrew from the webupd8 Team.

Γιατί όχι χειροκίνητα;

Όσοι είχατε δοκιμάσει να εγκαταστήσετε το Java Development Kit χειροκίνητα και μετά  δοκιμάζατε να εγκαταστήσετε μια java-based εφαρμογή, θα είχατε παρατηρήσει πως το dependency resolution εγκαθιστούσε μαζί και το OpenJDK, κάτι που σημαίνει πως το σύστημα δεν "έβλεπε" σωστά το JDK μας. Αυτό οδηγούσε το να πρέπει να ξανακάνουμε update-alternatives, διότι το OpenJDK έπαιρνε τη θέση του χειροκίνητα εγκατεστημένου από μας alternative. Ο παραπάνω installer εγκαθιστά σωστά ότι χρειάζεται, έτσι ώστε το σύστημά μας να "βλέπει" σωστά το Oracle JDK.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου